SIRikt 2014

26. – 30. 5. 2014

SIRikt 2014 - 26. – 30. 5. 2014

Matej Mohorič

gost - Matej MohoričKolesar Matej Mohorič, svetovni prvak in zlati maturant 2013 iz Podblice pri Zgornji Besnici je kariero začel v klubu Sava, od leta 2014 vozi za Cannondale. Leta 2012 je postal svetovni mladinski prvak v cestni vožnji (za nameček je bil tudi srebrn v kronometru), leta 2013 je postal svetovni prvak do 23 let. Je prvi svetovni prvak z zlatima odličjema v obeh kategorijah.
Leta 2014 je prejel Bloudkovo plaketo za »pomemben mednarodni športni dosežek«. Pri 19 letih je tudi najmlajši kolesar z licenco World Tour.
V slogu svojega vodila (“Rad izstopam iz množice.”) je drugačen od vrstnikov. Deluje zrelo in preudarno. Svoje prvo kolo si je moral izboriti. »Pol leta sem starše vsak dan prosil, ali se lahko vpišem v klub. S tem sem se naučil vztrajnosti. Prav tako pa velja, da tisto, kar si moraš priboriti, bolj ceniš, kot bi sicer,«. Ob kolesu, šoli in kmetiji prostega časa nima prav veliko. Ko si ga izbori, pa najraje prebere kakšno dobro knjigo. »Rad berem športne in duhovne, takšno vsebino, iz katere se lahko kaj naučim,« je povedal. Na SP v Limburgu je svojo izvirnost pokazal z nogavicami s podobo supermana. »Kažejo moj značaj. Nočem namreč biti eden v množici,« je poudaril. Katere izbere, je odvisno od trenutnega navdiha.

Oglejte si tudi intervju z njim.